Allan Poppleton

Stats

Full Name Allan Poppleton
Weight 79kg
Rank Brown Belt
Height 178 cm
Association Fight Club Jiu-Jitsu Yatala
Connect

Biography

I have been training jiu-jitsu since December 2009 Under the guidance of Professor Shane Poppleton and Professor Daniel Lima. I have competed regularly in that time earning #1 ranking in Australia for middle weight purple belt gi in 2015 , I currently hold the rank of 2nd degree Brown belt, I am an instructor at my academy teaching both kids and adults in gi and no gi Jiu-jitsu. I have also been training Muay Thai and MMA for 3 years developing my skills further and assisting with new students development. I have an amateur MMA record of 1-0, Martial Arts is my life and I will continue to train, teach and strive for constant improvement as long as my body allows me.

Accomplishments


in Bjj Do achievements:

- 2015 Purple belt Gi Pan Pacific Champion, 2015 no Gi purple belt State Champion, 2016 Brown Belt Gi State Champion, 2016 Brown belt Open Weight masters State Champion.

Q&A Session Between Allan Poppleton and Elite Sports

Question: 1. What will you suggest to the newcomers?

Answer: Don`t get overwhelmed by how much there is to learn. Just enjoy training, take everyday as it comes and embrace all the challenges along the way.

Question: 2. What does it mean for you to be a fighter?

Answer: Competing for me is where you really get to test your abilities and techniques in a pressure environment. Your weaknesses will be exposed and your strengths will shine.

Question: 3. What are the essential things for the training?

Answer: Consistency, keeping your body in good shape so you get the most out of your training and leaving your ego at the door. the most important people in the gym are your trainer partners so look after each other.

Question: 4. What separates you from every other fighter in your division?

Answer: I don`t shy away from a poor performance thats where you will learn the most from.

Question: 5. What is the meaning of success in your mind?

Answer: Success to me is achieving goals that you have set for yourself no matter how big or small.

Question: 6. With whom you would like to fight, and why?

Answer: I am always just looking to compete against anyone I haven’t faced before, a new challenge is always exciting.

Question: 7. Is there any difference b/w your common days’ diet and during competition training diet?

Answer: I try not to change my routine too much the the night before or morning of competition. Just to keep things feeling normal.

Question: 8. How does a beginner will prepare for the competition? Any advice for beginners?

Answer: If you have trained as much as you can leading up and are well hydrated the only thing you can control is the things you do on the mat so don`t spend time thinking bout what your opponent will do because you can`t control that. Relax and go out and have fun.

Question: 9. How is it helpful to have the information about your competitor?

Answer: It can help you expose their areas of weakness and also have a game plan to combat there strengths.

Question: 10. Is the martial arts necessary for a common person?How?

Answer: I think there are so many aspects of martial arts that can help the common person in day to day life. dealing with pressure and learning how to think your way out of problems for me has been the biggest help.

Question: 11. Which moment is memorable for you in your past competitions?

Answer: Winning the no gi state title at purple belt. After completely rupturing a ligament in my ankle in the semi final and winning that match on points , I went on to submit my opponent in the final.

Question: 12. How do martial arts help to build a leader?

Answer: They help reinforce core values that create a good leader, respect discipline and the ability to overcome adversity whilst keeping focused.

Question: 13. What would be your dream fight?

Answer: Any fight for me where I`m the underdog and people expect me to lose is a dream fight for me.

Question: 14. How is the road plan necessary for any competition?

Answer: I think preparation is very important in succeeding in anything. Fail to plan then you plan to fail.

Question: 15. Do you have any advice for your competitors?

Answer: Train hard and i`ll see you on the mats.

Question: 16. How much importance has the sports gear in any competition?

Answer: You need good equipment that you can rely on to not fail and also be comfortable so you can focus on just doing your thing and performing at your best.

Question: 17. What should we learn from the legends /or from the seniors? Who is your inspiration?

Answer: That everybody fails sometime but it`s what you do with those failures that count. Always stay humble and respect your fellow competitors. My inspiration are my family , it is for them that I constantly strive to improve myself not only as a martial artist but a human being.

Question: 18. To whom you would like to compliment for your success?

Answer: I would like to compliment anyone that has stepped on the mats to train with me , teach me or compete against me.

Question: 19. Who is your favorite legendary fighter?

Answer: Why? GSP is my all time favorite fighter. He is a true martial artists training many different styles to strive for perfection , he is respectful and humble and most of all a all round nice guy