• EARLY CHRISTMAS SALE
    • 10% OFF
    • Coupon Code:
    • ECS10

Vinicius Soares dos Santos Ferreira

Stats

Full Name Vinicius Soares dos Santos Ferreira
Class Adult
Weight 67 KG
Rank Purple Belt
Height 182 CM
Association Australian Elite Team
Connect

Biography

My name is Vinicius Soares, nicknamed by Jits Friend as “Escamoso”, I was born in Salvador - Bahia, located in northeast region of Brazil, the poorest region from my country. I’m graduated in Mechanical Engineering last year (22 years old), but my passion always was sports. I played soccer professionally, Bodyboarder since young, but the only sport that made disciplined was Jiu Jitsu. My family is humble, my parents gave me education to develop knowledge, but to do whatever I wanted to do I had to work to save money and enjoy. So I started to work when I was 15, selling clothes. I started Jiu Jitsu when I was 16. I stopped during a year long due to studies. I never thought in competitions, but my desire to compete was stronger and than I started. Unfortunately I didn’t compete as much as I wanted because I didn’t have money to pay the training and compete. I started to compete more often when I got a sponsorship of the company that I worked in Brazil, when I was blue belt, 20 years old. The biggest goal in my life after university was studying overseas and here I’m. I worked for 2 years as I.T. assistant without enough knowledge, learning every day about how to solve problems. As soon as I quite that job, I saved all money that I could. I also worked during that same time in a camping for kids as a monitor just to save money and come to Australia without any parents support.

Q&A Session Between Vinicius Soares dos Santos Ferreira and Elite Sports

Question: 1. What will you suggest to the newcomers?

Answer: Focus, Respect and effort to absorb as much as you can from you coach.

Question: 2. What does it mean for you to be a fighter?

Answer: Be a fighter means fight everyday, not only inside the matches, also outside caring about own health, building and spreading respect to people around you.

Question: 3. What are the essential things for the training?

Answer: A partner keen to train and great atmosphere.

Question: 4. What separates you from every other fighter in your division?

Answer: Nobody wants to win more than me.

Question: 5. What is the meaning of success in your mind?

Answer: Reaching my own goals and have a healthy life that can allow me to do what I love the most.

Question: 6. With whom you would like to fight, and why?

Answer: Rafael Mendes, He is an idol to me due to his modern Jiu Jitsu skills

Question: 7. Is there any difference b/w your common days’ diet and during competition training diet?

Answer: Not really, I live diet but close from competitions I usually eat a bit less (quantity).

Question: 8. How does a beginner will prepare for the competition? Any advice for beginners?

Answer: Eating properly, memorizing techniques learned during training and trying to use them during the fight, but always paying attention in the coach advice. As advice, stop training 2 days before, not many physical activities until competition days and no sex for at least 4 days.

Question: 9. How is it helpful to have the information about your competitor?

Answer: I definitely don’t like to know about my competitor and how many fights I’ll have, the pressure must to be on him, not on me . I just go and give my best fighting! But if you already know him, just be aware with his speciality.

Question: 10. Is the martial arts necessary for a common person? How?

Answer: For sure, I saw martial arts saving heaps of lives, people involved with bad things just recovered due to it. For me, discipline is the key word when we treat about martial arts. You don’t need to be a professional to practice and include martial arts in own life, self development, doesn’t matter what’s your focus, at the end you’ll get it due to your discipline.

Question:11. What sort of gear do you usually keep in your gym bag before hitting the gym? Do you have different items for specific days?

Answer:My first IBJJF competition, Pan Pacific this year was a such incredible experience, I had never fought in a crowded gymnasium like that.

Question: 12. How do martial arts help to build a leader?

Answer:Every leader needs discipline and good behaviour as much as martial arts provide to the people who practice it. You just exercise how to be a leader frequently practicing these topics while you are learning how to defend yourself.

Question: 13. What would be your dream fight?

Answer:Me X Rafael Mendes; or Me x Bruno Malfacini; or Me x Rubens ‘cobrinha’. Hard question! haha.

Question: 14. How is the road plan necessary for any competition?

Answer:Maybe everyone has a different road plan, the most important is just don’t lose the focus, try the most don’t let the problems interfere in your training.

Question: 15. Do you have any advice for your competitors?

Answer:Not an advice, but if He gives his best will be always good because I love memorable matches.

Question: 16. How much importance has the sports gear in any competition?

Answer:Sports gear are important first because the competitor must feel comfortable, nobody compete well using a material that make them feel uncomfortable, independently of sport. Second, representing a brand is awesome, there’s nothing better than you feel supported for a team, In this situation, two teams, the training one and the brand one.

Question: 17. What should we learn from the legends /or from the seniors? Who is your inspiration?

Answer:Experience, serenity and confidence. My biggest inspiration are my parents, for sure. They provided me all the necessary things to be a good person. In Jiu Jitsu, Fernando Augusto “Tererê” is by far my biggest inspiration; and came from a humble background like my parents.

Question: 18. To whom you would like to compliment for your success?

Answer:All I have nowadays it’s thankful for my parents due to all difficulties and efforts They had to make me be who I’m.

Question: 19. Who is your favorite legendary fighter? Why?

Answer:Fernando Ausgusto “Tererê”, Hardworking, smart, base of modern Jiu Jitsu. He came from a very humble background, facing heaps of difficulties and came on top after all bad happens, proofing that He is much more than a simple fighter, He’s a legend life warrior!.

Sale

Unavailable

Sold Out